Már sokan tudják, hogy a sörélesztő egy egészséges táplálék kiegészítő. Főként vegetáriánusok és vegánok fogyasztják B-vitamin pótlásra.

Használata rendkívül egyszerű, hiszen elég az ételre szórni és máris fogyasztható!

Mi azonban szeretjük a változatosságot, ezért megosztunk néhány receptet, ami előkelőbb helyre emelheti a sörélesztőt, mint konyhai alapanyagot.

A sörélesztőt használhatjuk növényi fasírtok dúsítására, saláta öntetekhez, mártásokhoz és mártogatósokhoz, de még szendvicskrémet is készíthetünk belőle.

A gyerekek is szeretik a következő egészséges fasírtot, ami néhány alapanyagból, hús nélkül készíthető el. Akár gyerek zsúrokra is ajánljuk pici gombócokat készítve belőle.

Sörélesztős-zabpelyhes fasírt

Hozzávalók:

 

  • 25 dkg zabpehely
  • 5 dkg burgonyapehely
  • 10 dkg őrölt szezámmag
  • 1 teljes őrlésű zsemle beáztatva
  • 1 nagy fej aprított vöröshagyma
  • 4 gerezd aprított fokhagyma
  • fél csokor petrezselyem 
  • 1 közepes reszelt sárgarépa
  • 2 evőkanál. olívaolaj
  • 3 evőkanál sörélesztőpehely
  • 2 evőkanál lenmagpehely
  • borsikafű, majoranna, himaláya só 

 

Az összetevőket egy tálba öntjük az előtte vízben, vagy növényi tejben áztatott zsemlével együtt.

A lenmagpehely lesz a kötőanyag, amit tojás helyett használunk. Annyi vízzel öntsük fel, hogy formázható masszát kapjunk belőle

Kisüthető olajban, de még egészségesebb, ha növényi margarinnal vagy olajjal kikent tepsibe téve közepes hőfokon 30 percig sütjük, közben egyszer-kétszer megforgatjuk.

 

 

 

 

 

 

 

Tahinis Sörélesztő szendvicskrém

 

Ez egy nagyon finom krém, ami szerintünk még finomabb is, mint a kész pástétomok.

 

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál sörélesztőpehely
  • 3 evőkanál darált szezámmag
  • 1 evőkanál lenmagpehely
  • 3 evőkanál tahini krém
  • hidegen sajtolt napraforgó olaj
  • himaláya só
  • piros paprika, majoranna, petrezselyem, borsikafű, őrölt kömény

 

Mindent daráljunk össze, pépesítsünk robotgépben. Az olajat úgy adagoljuk, hogy krémes állagot kapjunk. Kb fél dl-1 dl között lesz az a mennyiség, ami szükséges.

 

Még egyszerűbb a következő szendvicskrém, melynek elkészítése mindössze 2-3 percet vesz igénybe.

Paprikás-sörélesztő krém

 

Hozzávalók:

  • sörélesztőpehely
  • hidegen sajtolt napraforgó olaj, vagy olivaolaj
  • BIORGANIK shoyu szójaszósz
  • piros paprika

Először az olajat öntsük egy tálba annak megfelelően, hogy mekkora mennyiséget szeretnénk készíteni, ebbe adagoljuk a sörélesztőt és keverjük el evőkanállal.

Annyi sörélesztőt tegyünk bele, hogy kenhető állagú legyen, majd ízesítsük 1-2 teáskanál shoyuval és pirospaprikával. Emellé már nem kell sót használnunk. 

Kis üvegbe is tölthetjük, sokáig eláll. A család férfi tagjainak édesnemes pirospaprika helyett használhatunk csípős változatot is.